Genel Bilgiler

Acil Tıp Yeterlik Sınavı, Sınav Komisyonu tarafından Acil Tıp Uzmanlık alanında toplumun en nitelikli sağlık hizmeti alması ve bu amaçla gerek uzmanlık eğitimi ve gerekse uzmanlık sonrası uzman hekimlerin öğrenme ve sürekli mesleksel gelişim süreçlerine yön vermek amacı ile yapılmaktadır. Acil Tıp Yeterlik Sınavı, ATYK Sınav Komisyonu tarafından geçerlik ve güvenilirliği en üst düzeye çıkacak şekilde yapılandırılmakta ve denetlenmektedir.

Acil Tıp Yeterlik Sınavı, Türk Tabipleri Birliği Ulusal Yeterlik Kurulu (TTB-UYEK) tarafından yetkilendirilen Acil Tıp Yeterlik Kurulu Sınav Komisyonu tarafından TTB-UYEK standartları ile Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (The European Union of Medical Specialists [Union Européenne des Médecins Spécialistes – UEMS] “UEMS 2015.16 – UEMS CESMA – Guideline for Organisation of European Postgraduate Medical Assessments” kılavuzuna uygun şekilde hazırlanmakta ve uygulanmaktadır.

Yeterlik Belgesi

Acil Tıp Yeterlik Sınavının her iki aşamasında başarılı olanlara “Acil Tıp Yeterlik Belgesi” verilir. (Örnek)

Acil Tıp Yeterlik Sınavı iki aşamadan oluşmaktadır:

  1. Aşama – Kuramsal Bilgi Değerlendirme Aşaması (Yazılı Sınavı)
  2. Aşama – Beceri Değerlendirme Aşaması (Uygulama Sınavı)

Sınavın 1. Aşaması (Yazılı Sınav) “Çoktan Seçmeli Sorular”dan, 2. Aşaması (Uygulama Sınavı) “Yapılandırılmış Klinik Sınav” ve “Yapılandırılmış Sözlü Sınav”ı içermektedir.

Sınavlar, Acil Tıp Uzmanlık alanının gerektirdiği tüm yetkinlikleri (bilgi, beceri ve tutum) ve ulusal Acil Tıp uzmanlık eğitim programında belirtilen hedefleri kapsayacak, uzmanlık alanında tanımlanmış öğrenme hedeflerini karşılayacak nitelikte hazırlanır. Konular ve kavramlar önemleri oranında yer alır, sorular dengeli bir biçimde dağıtılır; bilgi ölçen sınavlarda sorular öğrenme sürecinde bilginin anımsanmasından üst düzey zihinsel etkinliklere doğru değişik düzeylerde hazırlanır, veri yorumu veya problem çözme sorularına ağırlık verilir; beceri sınavlarında alandaki tipik ve kritik hedefler yer alır.

Sınav sonuçları yalnızca sınava katılan adaya bildirilir. Sadece TTB-UYEK Yürütme Kuruluna sınav sonuçları hakkında (sınavdan geçen adayların kimlik bilgileri, katılan kişi sayısı, başarı oranı vb. gibi) bilgi verilir.

Yeniden belgelendirme (resertifikasyon)

Yeterlik Belgesinin geçerliliği süresi 10 (on) yıldır. 10 (on) yılın sonunda yeniden belgelendirme (resertifikasyon) sınavına girilmelidir.  Yeniden belgelendirme (resertifikasyon) sınavı Sınav Komisyonuun tavsiye kararı ile Açık Kitap Sınavı şeklinde online yapılmaktadır.

Acil Tıp Yeterlik Sınavlarının hiçbir aşaması için ücret talep edilmemektedir.